Park miniatur Lednicko-valtického areálu, neboli drahý „špás“ radnice!

Území mikroregionu Lednicko-valtického areálu (LVA), jehož součástí je památková zóna Lednicko-valtický areál, leží v jižní a jihovýchodní části okresu Břeclav. Majestátné zámky jsou obklopené rozlehlými zahradami. Romantickou krajinu zdobí rybníky. Podél upravených cest stojí mnoho skvostných staveb. To všechno vytvořili ruku v ruce s přírodou šlechtický rod Lichtenštejnů. Lednicko-valtický areál je od roku 1996 součástí světového a kulturního dědictví UNESCO.

            Dnes již bývalé osazenstvo Břeclavské radnice schválilo projekt, dle kterého měl v auto-kempu naproti Břeclavskému zámku vyrůst park zmenšených staveb Lednicko-valtického areálu. Město se rozhodlo podpořit projekt částkou 10 milionů. Každý občan Břeclavi, kterému není lhostejný rozvoj jeho města a umí si spočítat alespoň svoji výplatu, si v takové chvíli pokládá ironicky otázku: Zdali bude tato suma na zhotovení vizí radnice „stačit“? Na otázku odpoví následující článek.

Pavilon miniatur za 6,5 mil. korun 1

„Cílem je, aby turisté dostali v blízkosti břeclavského zámku informace o Lednicko-valtickém areálu. Mělo by se jednat o oplocené místo, dle mé představy o velikosti zhruba padesát krát sedmdesát metrů. Třeba lednický zámek by byl asi metr vysoký,“ popsal svoji vizi ex břeclavský radní Radek Buk, který měl celý projekt na starosti.“

Turisté, směřující na jih Moravy především se záměrem užít si svoji dovolenou se špetkou pohybu na horském kole a využívající cyklistických i vinařských stezek bohatě proplétajících zmíněné památky Lednicko-valtického areálu, tak jistě dají přednost naservírované „lahůdce“ uprostřed okresního města. Návrh zhotovit kvalitní expozici fotografií monumentálních i přírodních památek LVA, umístěných pro turisty v Lichtenštejnském domě a sloužící stejnému účelu, byl značně úspornější, ale bohužel pro radnici málo reprezentativní.  Břeclavští radní dali přednost své teorii, že se jedná o obrovskou příležitost pro turisty, kteří břeclavským regionem pouze projíždějí a mohou tudíž shlédnout všechny krásy Lednicko-valtického areálu přímo naproti Břeclavského zámku. Nicméně finanční přínos těchto návštěvníků rozhodně nepokryje náklady s vybudováním parku spojené.

Projekt odstartovaný městem na podzim roku 2010 se však od samého počátku potýkal s kritikou opozice městských radních a se špatnou organizací práce a špatný časový harmonogram. Kvůli majetkovým sporům o pozemek bývalého Autokempu u Břeclavského zámku se budování parku pozastavilo a jeho konečné podoby se obyvatelé Břeclavi již zřejmě nedočkají. Ba naopak nová rada města hodlá část peněz z projektu ještě ušetřit. Miniatury se tak nakrátko ocitly bez umístění. Zachránit je měl pavilon vybudovaný v městském parku u vlakového nádraží. Jeho stavba přišla město podle konečných odhadů na šest a půl milionu korun. Pavilon stojící v parku je atypická stavba, jejíž půdorys je jedenadvacet krát jedenáct metrů. Střešní konstrukce je zhotovená kombinací dřeva a kovu. Boční stěny tvoří stažitelné dřevěné žaluzie. Pavilon je tudíž průchodný. Nicméně dřevěné žaluzie neplní svoji funkci a pavilonem profukuje. Při první sněhové nadílce se muselo řešit stěhování miniatur do tepla.

Světlo světa miniatury Lednicko-valtického areálu tedy poprvé spatřily při Svatováclavských slavnostech 24. září 2010 a návštěvníci je mohli obdivovat pouze do prvních mrazíků, konkrétně do konce října 2010. Vzhledem k drobnému vandalismu, krádežím sošek a dalších částí zmenšenin památek vyčlenila rada města několik městských strážníků, kteří na pavilon dohlíželi čtyřiadvacet hodin denně, neboli další finanční výdaje proti plánovanému rozpočtu.

 V současné době jsou miniatury Lednicko-valtického areálu umístěny v Lichtenštejnském domě v centru Břeclavi a o jejich další existenci nyní rozhoduje nové osazenstvo Břeclavské radnice v čele s nově jmenovaným starostou. Podle nejnovějších zpráv jeden z radních Břeclavi člen strany KDU-ČSL Miloš Petrů navrhuje prodej miniatur za pořizovací cenu. Předkupní právo na odkup má podle něj bývalý starosta Dymo Piškula a zástupci bývalé městské rady. „Předkupní právo pro radní navrhuji proto, že jestliže o budou mít zájem, určitě mají miniatury cenu, za kterou je pořídili. Pokud ne, jasně se ukáže, že se jedná o předražený projekt,“ objasnil nápad radní Petrů. O miniatury však zatím projevil zájem pouze bývalý starosta, který by si vybral nejraději staro-břeclavskou kapličku, což je dle jeho slov pro něj srdeční záležitost.

Pavilon narychlo vybudovaný jako vhodný objekt pro výstavu miniatur, jeho stavitelé zatloukli dřevotřískou, která slouží jako ochrana proti vandalům a sprejerům. Městské strážníky na hlídce vystřídala termokamera napojená na kamerový systém městské policie.

Podařil se tedy záměr bývalého starosty Břeclavi Dymo Piškuly s jeho zástupci přilákat do břeclavského regionu více turistů a vzbudit jejich zájem o region, miniaturami zobrazujícími památky Lednicko-valtického areálu? Byla prvotně plánovaná investice deset milionů na projekt, která se následně vyšplhala skoro k sedmnácti milionům, pro region přínosná? Myslím, že obrázek si každý čtenář udělá sám.

Autor: Jakub Klimovič

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/01/park-miniatur-lednicko-valtickeho-arealu-neboli-drahy-%e2%80%9espas%e2%80%9c-radnice/

1 komentář

    • Jan Choc on 20.5.2013 at 22:42
    • Reakce

    Nápad mi přijde vhodný spíše pro nějakou světovou metropoli. Podpořen argumentem: „jde o obrovskou příležitost pro turisty, kteří břeclavským regionem pouze projíždějí“ dle mého vůbec není na místě. Každý turista, který si chce skvosty prohlédnout si na to určitě čas vymezí. Tento projekt se pánům radním opravdu nepovedl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.