Zklidnit magistrálu lokálně nestačí

Hospodářské noviny přinesly zprávu, že na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu pražský magistrát s konečnou platností prohrál spor s obyvateli domů na severojižní magistrále a bude muset jeden z hlavních tahů do centra výrazně odhlučnit. Obyvatelé domů si stěžují na trvalé překročení limitů hluku způsobených autodopravou. Město nyní bude muset učinit taková opatření, aby emise hluku odpovídala platným normám. V úvahu přichází rušení jízdních pruhů, stavba protihlukových zábran nebo další snížení rychlosti na magistrále.

Je dobře, že Praha začíná respektovat, že situace na Magistrále je neudržitelná a že ji musí řešit okamžitě. Řešení problému magistrály nespočívá však v pouhých dílčích opatření typu výstavby protihlukových stěn, pouhém snížení rychlosti či redukci jízdních pruhů v krátkém úseku na 5. května. Magistrála je dlouhá 8 kilometrů a začíná a končí na městském okruhu. Stejně tam musí začínat a končit i úprava magistrály.

Přesně za dva roky, 12. 12. 2012, bude dokončena celá západní větev městského okruhu, která spojuje severní a jižní konec magistrály. Bude to tak unikátní šance odstranit 40 let starou chybu socialistického plánování. Na druhou stanu je zde varování před dalšími gigantickými investicemi. Podle aktuálních analýz se ukazuje, že nové gigantické dopravní stavby ulehčit městu od aut nedokáží. Současné studie o dopadu plánované dostavby východní části městského okruhu říkají, že i po obrovských investicích v řádech desítek miliard zůstane v srdci města více jak 70% všech aut.

Klíč spočívá v koncepčním plošném dopravním zklidňování. Praha má stejný počet obyvatel jako měla v roce 1989. Avšak obyvatelé trpí zátěží z trojnásobné intenzity automobilové dopravy. Stejný počet lidí tedy nyní používá auto třikrát častěji. Mylná je představa, že tato situace je daň za komfort každého moderního obyvatele. Podle průzkumů používá auto ke každodenní dopravě pouze přibližně 20% Pražanů. Ostatní potřebují auto pouze příležitostně. Plošné dopravní zklidňování dokáže vyrovnat nepoměr mezi nadužíváním automobilu k osobní dopravě po městě a nutnou dopravní obsluhou. Klíčem k úspěchu je řešení dopravy ve městě jako celku, nikoli nouzové látání děr hrubou záplatou. Takovou záplatou bohužel mohou být i gigantické protihlukové stěny v centru historického města.

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/12/zklidnit-magistralu-lokalne-nestaci/