Film Auto*Mat se stal nejlepším českým dokumentem desetiletí

Cena byla udělena na základě diváckého hlasování na internetovém speciálu Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava na webu České televize. Zde bylo možné od konce září až do festivalu sledovat a hodnotit desítku filmů, které v posledních deseti letech získali v Jihlavě Cenu diváků.

Dokument Auto*Mat Martina Marečka má za sebou veleúspěšný první rok svého života a stále kráčí po červeném koberci dále. Krátce po svém vzniku v roce 2009 byl úspěšně promítán na festivalu v japonské Jamagatě a italském Turínu. V Itálii získal cenu studentské poroty za osobité zpracování dopravního tématu a v Japonsku zas vzbudil velký ohlas mezi místními diváky. Také byl nominován na cenu Silver Eye na podporu distribuce a propagace výjimečných snímků z Východní Evropy. Procestoval mnoho dalších zemí a festivalů, byl v Istanbulu, Buenos Aires nebo třeba Washingtonu a cestuje stále. V českých médiích byl zmíněn v několika v žebříčcích nejdůležitějších filmů roku 2009. Letos v zimě byl nominován na Cenu kritiků Českého lva v kategorii dokumentární film.

Auto*Mat následuje ve své úspěšnosti starší Marečkův film Zdroj z roku 2005, zobrazující negativní důsledky těžby ropy na životní prostředí, dodržování lidských práv a politickou situaci v Ázerbajdžánu. I ten má na kontě několik ocenění z celého světa, mj. hlavní cenu na filmovém festivalu Sun Child v arménském hlavním městě Jerevanu, tedy v oblasti, které se bezprostředně kriticky dotýká.

Gratulujeme a přejeme mnoho dalších úspěchů!

Oficiální stránky filmu zde

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/11/film-automat-se-stal-nejlepsim-ceskym-dokumentem-desetileti/