Pouliční slavnost Zažít město jinak navštívily i přes deštivé počasí tisíce lidí, cyklojízda ovládla magistrálu

PRAHA – Na osm tisíc lidí navštívilo podle iniciativy Auto*Mat v sobotu Vinohrady. Již popáté se v Praze konala pouliční slavnost Zažít město jinak, kdy z ulic zmizí auta a nahradí je pěší zóna s prezentacemi neziskových organizací, performance, tržiště s mladou a alternativní módou, koncertní pódia, prodej knih a čítárny, výstavy a atrakce pro děti nebo letos například swingová tančírna (1). Různých aktivit bylo více než 140. Kavárny, vinárny a restaurace rozšířily svůj prostor do ulic. Nejočekávanější části dne, velké podzimní cyklojízdy, se účastnily téměř dva tisíce lidí. Vzhledem k celodennímu dešti lze považovat zájem obyvatel a návštěvníků Prahy za vysoký.

„Rádi bychom poděkovali všem, kdo se zapojili do příprav i průběhu akce, zejména pak desítkám dobrovolníků a všem umělcům, kteří vystupovali bez nároku na honorář,“ vzkázala za Auto*Mat Tereza Vohryzková. Podle ní byla příjemným překvapením čistota ulic po akci. „Přestože byl připraven tým pro úklid odpadků a nepořádku, téměř jsme ho nepotřebovali. Návštěvníci festivalu po sobě uklidili sami,“ řekla Vohryzková.

Už v 10 hodin dopoledne zažíval město jinak ministr dopravy Vít Bárta. V doprovodu Auto*Matu jel na Vinohrady na kole a cestou se seznamoval s tím, jaké nástrahy číhají na pěší a cyklisty. „Nemám tak dobrou fyzickou kondici, a proto raději jezdím po rovině. Jsem na to ostatně zvyklý od třeboňských rybníků,“ přiznal ministr, že jízda na kole Prahou je pro něj novou zkušeností.

Ve 12 hodin zahájili pouliční slavnost na Vinohradech velvyslanci Dánska Ole E. Moesby, Nizozemí Jan C. Henneman a Rakouska Ferdinand Trauttmansdorff spolu s ministrem dopravy Bártou a radní Prahy 2 Aleksandrou Udženija. Před tím společně posnídali na zahrádce kavárny Bio zahrada v Belgické ulici s novináři a debatovali o zklidňování dopravy a rozvoji alternativ v Kodani, Amsterdamu a Vídni a možných inspiracích pro Prahu (2).

Úderem poledne se nevídaně klidné a bezpečné ulice zaplnily stovkami návštěvníků všech věkových kategorií. Svůj program zahájily hlavní pódium v dolní části náměstí Míru s literárním zaměřením a hudební pódium Open Mic s písničkářskou přehlídkou „S písní ven“, během níž vystoupilo přes dvacet umělců a umělkyň. Instalaci sdružení 4+4 dny v pohybu doplňoval program DJs, na ulici se hrálo blues a probíhala přehlídka modelů kol pro městskou cyklistiku.

Po celý den pak přicházeli další návštěvníci, na jindy hlučných ulicích korzovali a hovořili spolu. Zatímco náměstí Míru se proměnilo v tržiště s bazarem, horní část Rumunské byla vyhrazena módním butikům, českému designu, návrhářům a šperkům, ale i swingové tančírně. V Belgické rozbalily informační stánky neziskové organizace, do Londýnské se na jeden den vrátilo Rádio 1 a ulice ožila zónou pro děti a rodiče s výtvarnými a rukodělnými dílnami, malováním na obličej, korálkováním a s prezentací vzdělávacího programu Auto*Matu. Galerie Start/Skutečnost zde vystavila objekt Tomáše Roubala a vizuálně-hmatovou instalaci Johany Merta.

Ve 13 hodin se asi 150 lidí přišlo podívat na debatu kandidátů na nového primátora Prahy na téma veřejný prostor, které se zúčastnil Karel Březina (ČSSD), Pavel Dobeš (VV), Petra Kolínská (SNK-ED/SZ), Bohuslav Svoboda (ODS) a Zdeněk Tůma (TOP 09) (3).

V 15 hodin začala v Rumunské ulici přehlídka netradičních typů kol, slušivých přileb a modelů módního oblečení na kola z dílny návrhářů. Nedlouho poté představil Auto*Mat novou Zelenou mapu Prahy, která doporučuje zelené pěší a cyklistické koridory, vegetariánské restaurace, trhy, kulturu, mateřská a komunitní centra a další místa pro zdravý a příjemný život v Praze (4).

Tradičním vyvrcholením dne byla velká podzimní cyklojízda, kterou v 16 hodin odstartoval velvyslanec Dánského království Ole E. Moesby a místostarosta Prahy 2 Jiří Paluska. Peloton zhruba dvou tisíc lidí vedený skupinou andělů na kolech vyjel za vytrvalého deště ze Sokolské ulice na severojižní magistrálu. Pokračoval přes Pankrác, ulicí Na strži do Krče a ulicemi V Podzámčí do Michle a Vyskočilovou zpět na magistrálu a na Vinohrady.

„Pohled na dlouhatánský had cyklistů proudící deštivou Rumunskou a v dálce se vpíjející do magistrály byl magický — to bych si před sedmi lety nevymyslel,“ napsal režisér a jeden ze zakladatelů iniciativy Auto*Mat Martin Mareček.

Pouliční slavnost pokračovala až do 19 hodin, kdy musela být kvůli neustávajícímu dešti předčasně ukončena. Nedošlo tak už na plánovanou módní přehlídku. Večer se oslava dne bez aut přesunula do klubů Propaganda, Jam café, Meet Factory a Bajkazyl.

Přílohy:

1) Reportáže, fotografie a ohlasy: Zažít město jinak 2010

2) Zažít město jinak zahájili velvyslanci tří států s ministrem dopravy

3) Co říkají politici – veřejný prostor

4) Vyšla Zelená mapa Prahy. Poradí, jak se vyhnout rušným ulicím a kde trávit čas

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/09/poulicni-slavnost-zazit-mesto-jinak-navstivily-i-pres-destive-pocasi-tisice-lidi-cyklojizda-ovladla-magistralu/