Petici k Praze 1 vzali zastupitelé na vědomí, na požadavcích už se pracuje

Petice k zajištění bezpečného průjezdu na kole centrem se dostala po několika měsících odkladu na program pražského zastupitelstva 17. května. Sice o ní politici jednali až v pozdních večerních hodinách a unavení debatou o přínosu či hrozbě naší neziskové organizace pro Prahu, ale alespoň ji vzali na vědomí. V té souvislosti od Petra Dolínka zaznělo, že na požadavcích z petice už se v útrobách magistrátu pracuje.

 

Dalším pozitivem je, že si část zastupitelů vzala za své téma stabilního projednávání petic v pevnou hodinu. To je důležité především kvůli účasti dotčených občanů a spolků. O možnosti dávat petice vždy na 17. hodinou se bude tedy seriózně jednat. Díky.

Po dalších bodech týkajících se humanizace magistrály a (ne)odvolání Petry Kolínské přišlo na řadu formální schvalování grantů předtím jednomyslně přijatých magistrátní grantovou komisí. Politici ODS a ANO vykreslili Auto*Mat jako spolek cykloteroristů a jeho nekonfliktní projekty (připravené Praze na klíč) smetli ze stolu. Bezprecentním vyčleněním grantů Auto*Matu a Arniky dokázaly tyto strany (za pomoci TOP 09) vylít s vaničkou i dítě. Tedy – kvůli své osobní antipatii “zavařit” úspěšným projektům Zažít město jinak, Do práce na kole a Vzdělávání k udržitelné mobilitě.  

Na naši petici došlo až ve 750. minutě jednání, tedy zhruba ve 21:30, kdy už nejen většina diváků, ale i skoro celá ODS “odešla do šaten”.

Petice ležela na magistrátě už od března, od té doby se poměrně dost stalo. Opatření obecné povahy bylo opřipomínkováno veřejností, ale vstoupilo v platnost bez dostatečného vypořádání těchto připomínek. Náš spolek proto podal žalobu, a Praha 1 opatření  dočasně pozastavila do doby, než “vyzkoumá” další postup. Auto*Mat navrhl radním Prahy 1 kompromisní a pro všechny únosné opatření. Teď je tedy míček na Praze 1.

Současně vyhodnocujeme chování cyklistů v pěších zónách, abychom měli sami představu, jaký je podíl cyklistů-hazardérů. Z prvních odhadů vyplývá, že více než 90 % lidí na kolech se v inkriminovaných zónách chová přijatelně.

Podstatnou částí petice byl návrh na to, aby zastupitelstvo uložilo Radě zpracování studie na bezpečný cyklistický průjezd centrem Prahy. Soustředili jsme se proto na tento bod a požádali o jeho doplnění do usnesení zastupitelstva. Bod si osvojili Piráti a Zelení. Následná diskuse byla tentokrát mírnější, ani tak se ale nenašlo dost zastupitelů na to, aby změna prošla. Petice tak byla pouze vzata na vědomí.

Vzhledem k tomu, že odbor Rozvoje a financování dopravy již ale dostal za úkol podněty z petice řešit, můžeme považovat přijetí petice orgány hlavního města Prahy za úspěšné.

Doslova sportovní reportáž o celém utkání Auto*Mat vs. zastupitelé čtěte na blogu V. Fillera.

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2018/05/petici-k-praze-1-vzali-zastupitele-na-vedomi-na-pozadavcich-uz-se-pracuje/