Tisíce lidí zažily město jinak (18.9.2017)

Praha – Několik desítek tisíc lidí vyšlo v sobotu do ulic Prahy i dalších českých měst, aby si je užilo ve zcela jiném hávu. Vyparkovaná auta v rámci slavností Zažít město jinak ustoupila kultuře, seznamování sousedů, jídlu anebo zábavě.

Podtitulem 12. ročníku sousedských slavností Zažít město jinak byly „Příběhy z naší čtvrti“. Návštěvníci tak mohli například debatovat o osudu vyšehradského nádraží, absolvovat komentovanou vycházku s lidmi bez domova, poznat talenty holešovických sousedů, společně oslavit diamantovou svatbu ďáblických manželů, hlasovat o Vršovickou Ohyzdu (místo, které by si zasloužilo zkrášlit) či s rodáky vzpomínat na staré Záběhlice.

„U nás se poznávání naší ulice povedlo. Hry „Bělohorská, náš bulvár“, ve které soutěžící sbírali razítka z jednotlivých stanovišť, se celkem zúčastnilo přes sto dětí a dospělých od 1,5 roku do 65 let. Díky tomu jsme také objevili společné nejoblíbenější místo Bělohorské. Mimo to jsme na Drinopolu připravili Stůl pro Břevnov jako místo sousedských setkávání. Navařili jsme kávu, čaj a kakao, společně upekli dobroty, a poseděli se sousedy,“ říká jedna z organizátorek Daniela Šálková.

Letošní slavnosti v celkem 90 lokalitách navštívilo zhruba 35 000 lidí, zapojilo se na 800 subjektů (spolky, organizace, kluby apod.). Celková plocha záboru všech slavností činila 53 029 m2.

„Každá lokalita měla opět svůj vlastní charakter. Místním totiž do programu nezasahujeme. Někde jste tak mohli najít skromné posezení několika desítek sousedů, jinde spíše velkolepý festival. Například Americkou navštívilo asi 8000 až 10 000 lidí,“ říká Martin Šotola ze spolku Auto*Mat, který slavnosti koordinuje.

Do 12. ročníku se zapojila tato města:
Bílovice nad Svitavou, Bruntál, Český Krumlov, Děčín, Frýdek-Místek, Hradec Králové, Hrob, Jihlava, Kralupy nad Vltavou, Krnov, Liberec, Litoměřice, Mnichovo Hradiště, Opava, Počátky, Plzeň, Praha, Prachatice, Roudnice nad Labem, Ústí nad Labem, Vimperk, Volyně. V jiném termínu se přidaly i Hořice, Teplice a Třeboň.

 

Přílohy:

Fotografie postupně nahráváme sem, kde si je můžete stáhnout. Prosíme o uvedení autora:

https://drive.google.com/drive/folders/0BzxXlu6N_g91X1UyaGtwc0N6NVE?usp=sharing

 

Loga ke stažení: http://zazitmestojinak.cz/ke-stazeni

loga

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2017/09/tisice-lidi-zazily-mesto-jinak-18-9-2017/