Cyklisté prošli centrem s vypuštěnými dušemi. Hrozí jim omezení (12.6.)

Auto*Mat, Bořivojova 108, Praha 3, www.auto-mat.cz
Vratislav Filler, telefon 776 362 395, e-mail: vratislav.filler@auto-mat.cz
Jakub Holzer, telefon 728 891 602, e-mail: jakub.holzer@auto-mat.cz

Tisková zpráva iniciativy Auto*Mat ze dne 12.6.2017

Cyklisté prošli centrem s vypuštěnými dušemi.
Hrozí jim omezení

PRAHA – Centrem Prahy v pondělí večer prošel Průvod vypuštěných duší, který upozornil na hrozící omezení jízdy na kole v klíčových pěších zónách Prahy 1. Asi 200 účastníků happeningu dalo najevo, že tudy chtějí jezdit na kole i v budoucnu. Svá kola s vypuštěnými dušemi vedli na protest ze Staroměstského náměstí až k radnici Prahy 1.

“Radním Prahy 1 jsme symbolicky předali duše se vzkazy lidí na podporu městské cyklistiky v této části hlavního města. A máme pro ně i výzvu proti plánovanému omezení jízdy na kole se zhruba 1700 podpisy,” řekl za pořadatele akce Vratislav Filler ze spolku Auto*Mat.

“Cyklista obvykle vede kolo, jen když má prázdnou duši, nebo mu jízdu na kole někdo zakáže. A připravovaný zákaz v pěších zónách je, jako by Praha 1 pražským cyklistům vypustila duše,” dodává Filler.

Pěší zóny v centru jsou totiž podstatnou součástí celopražské cyklistické infrastruktury, polovina cyklistických cest centrem vede přes některou z nich. Je také velmi obtížné objet je bez nelegální jízdy v protisměru, nebo kličkování mezi auty či tramvajemi.

“Vypustit duše cyklistům na Praze 1 je fakt děsivá věc. Kam to spějeme? Děláme mílové kroky směrem vzad v rozvoji moderního, udržitelného a kulturního města. V Praze sice občas, ale přesto jsem vášnivý cyklista a považuju za samozřejmé dostat se do centra na kole. Vždyť je to tak přirozená věc. Bojujme radši za to, ať je v centru méně aut, smogu, a ne méně kol!” říká Anatol Svahilec, mistr ČR ve slam poetry, který se průvodu také zúčastnil a pro tuto příležitost složil speciální báseň. Tu můžete vidět např. na stránkách spolku (www.auto-mat.cz).

Auto*Mat žádá, aby Praha 1 místo zhoršování podmínek pro jízdu na kole tyto podmínky zlepšila:

    • jízdu na kole omezila jen tam, kde není průjezd pro cyklisty nezbytně nutný,
    • všechny přilehlé klidné ulice pro cyklisty zobousměrnila,
    • zajistila bezpečný, důstojný a legální průjezd centrem na úrovni londýnských Supercyclehighways

 

Přílohy:

Výzva proti omezení jízdních kol v pěších zónách centra: http://www.auto-mat.cz/petice-zony

Videopozvánka na happening od Anatola Svahilce: https://www.youtube.com/watch?v=kmgAvv9Vtac&t=1s

Londýnské Supercyclehighways – video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=121&v=US37WvjaOnQ

Požadavky Auto*Matu podrobněji viz otevřený dopis Auto*Matu radním Prahy 1

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2017/06/cykliste-prosli-centrem-s-vypustenymi-dusemi-hrozi-jim-omezeni-12-6/