Velká hvězdicová cyklojízda – pravidla

Chcete-li si velkou hvězdicovou jízdu maximálně užít, věnujte prosím krátkou pozornost pravidlům jízdy a pokynům.

Začátek jízdy

Velká jarní cyklojízda se skládá ze dvou částí. Zpočátku se lidé přidávají k jednotlivým ramenům, která jedou po cyklostezkách a klidnými ulicemi. (mapa s místy srazů zde) Každé rameno má průvodce na začátku a na konci jízdy. Zde je žádoucí jízda podle pravidel silničního provozu, tj. zejména neprojíždějte křižovatky na červenou. Tempo je volné, kolem 15 km/h.

Jízda v režimu skutečné „cyklojízdy“ začíná od severu na Elsnicově náměstí, od jihu v Braníku, kde se vždy dvojice ramen jízdy sjede do jedné. Od těchto míst máme povolení k zvláštnímu užívání komunikací. Naše skupinová jízda ve vozovce je plně legální.

(Chcete-li se dozvědět cyklistické zajímavosti o místech, kterými cyklojízda pojede, přečtěte si tento článek.)

Pravidla cyklojízdy

  • Chceme slušnost od ostatních, sami se proto chováme slušně za všech okolností – cyklojízda nejede proti automobilům, ale je pozitivní podporou využití kol a snahy o příjemnější město
  • Jsme ohleduplní – veřejný prostor sdílíme, neuzurpujeme si ho; čelo cyklojízdy zastavuje na semaforech a dává přednost chodcům a MHD; dopravu neomezujeme více, než je nezbytně nutné
  • Vzájemně si pomáháme, aktivně řešíme možné problémy. Úspěch cyklojízdy je společným dílem všech účastníků
  • Uvnitř cyklojízdy se není třeba o nic starat, pouze se snažíme držet pohromadě a cyklojízdu netrhat
  • Kvůli bezpečnosti účastníků a ostatních lidí na ulici se řídíme hlavně zdravým rozumem – nebylo by bezpečné ani praktické, pokud bychom skupinu dělili zastavováním na semaforech nebo dáváním přednosti jednotlivým chodcům a automobilům, a pouštěli je tak mezi sebe.
  • Nejezdíme po chodníku a pokud to není určeno, tak ani po tramvajovém pásu
  • Nezapomínáme na povinné vybavení, zejména osvětlení a přilbu pro děti
  • Cyklojízdu vedou jezdci na čele a špuntaři, kteří kontrolují boční příjezdy a zabraňují vniknutí automobilů do pelotonu, kde by i při malé rychlosti mohly být velmi nebezpečné; do špunotvání se zapojují všichni, kdo zrovna jedou na čele cyklojízdy
  • Rodiče s dětmi, kteří si chtějí užít cyklojízdu co nejklidněji, by se měli držet v přední části cyklojízdy, kde peloton jede nejpomaleji a bez větších výkyvů v rychlosti jízdy.

U Invalidovny

Obě hlavní ramena jízdy se sjedou k Invalidovně, kde na sebe počkají. Je zde proto naplánována krátká přestávka, v rámci které budete na jízdě také uvítáni. Společná jízda směr Stromovka odjíždí ve 14:30. Čelo jízdy bude vyjíždět Sokolovskou ulicí směrem z centra (!), s dětmi se proto pokud možno posuňte tímto směrem. Toalety jsou v cca 100 metrů vzdáleném prostoru stanice metra Invalidovna.

V prostoru před Invalidovnou vás dále prosíme, abyste uvnitř parku kola vedli, pokud možno nevjížděli na trávník a udržovali čistotu.

Stromovka

Cyklojízda končí ve Stromovce v Tiskárně na vzduchu (zahradní restaurace kus před planetáriem vpravo). Před Tiskárnou bude prezentace historické draisiny a další prezentace. V Tiskárně budou od cca 15:30 do 17 hodin probíhat workshopy Cyklisté sobě, zaměřené na bezpečnou jízdu v provozu, řešení problémových míst, cyklistickému dění v Praze a cyklodílna. K zamykání kol jsou určené oplocenky.

Špuntování

Špuntování (z angl. “corking”) je činnost nezbytná pro bezpečný průjezd pelotonu cyklojízdy. Chcete-li se stát špuntařem, přihlaste se prosím předem přes tento formulář.

  1. Špuntování spočívá v obsazování bočních příjezdů do trasy cyklojízdy a fyzickému zabránění proniknutí auta nebo motorky do těla cyklojízdy.
  2. Špuntuje se od čela cyklojízdy, kde (standardně) dostanete pokyn od vedoucího jezdce, abyste obsadili určité místo a drželi ho dokud celá cyklojízda neprojede.
  3. Pokud to jde, je ideální komunikovat pozitivně s řidiči a chodci, vysvětlit jim, co je to za akci, mít pro ně vysvětlující leták, který se rozdává na začátku cyklojízdy. Dobře fungují i kartony se sděleními typu: “Neblokujeme dopravu, jsme doprava.” , které také můžete získat na začátku cyklojízdy.
  4. Můžete-li, vraťte se po projetí pelotonu opět na čelo, abyste mohli špuntovat další křižovatku. Cestou se eventuálně pokuste přimět účastníky cyklojízdy, aby sjeli vzniklé mezery a drželi peloton kompaktní, tedy krátký. Dbejte na dodržování cyklojízdových pravidel.
  5. Při velkých cyklojízdách (jarní a podzimní) mohou špuntaři rovněž pouštět skupiny chodců na klíčových přechodech, či moderovat pouštění vozidel veřejné hromadné dopravy.
    Vše je ve finále mnohem lehčí, než se zdá. Občas je vůči nám sice někdo agresivní, jsou to však velmi omezené výjimky.

 

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2017/04/velka-hvezdicova-cyklojizda-pravidla/