Rušení cyklobousměrek – aktuálně z Karlína

V Auto*Matu stále bojujeme za zachování karlínských cykloobousměrek. Ty hodlá Praha 8 v rámci zavádění zón placeného stání rušit. Rozumný důvod pro tento krok zpět v “použitelnosti města” přitom neexistuje. Šanci na změnu ale stále máme a vy nám můžete pomoct!

Ve středu 11. ledna zveřejnila Praha 8 už třetí verzi návrhu stanovení zón placeného stání, kterou může kdokoli volně připomínkovat (kdo jste připomínkoval první, květnovou verzi a chcete, aby vaše tehdejší připomínky byly brány v potaz, musíte je nyní aktualizovat a poslat znovu!).

 

Nyní můžete karlínským cykloobousměrkám pomoci takto:

  1. Připomínkujte aktuální, 3. verzi návrhu stanovení. Můžete ji napadnout pomocí návodu a argumentů Auto*Matu (viz níže).
  2. Napište mail starostovi Prahy 8 Romanu Petrusovi (roman.petrus@praha8.cz), ať aktuální návrh stanovení stáhne a nahradí jej verzí, která bude zachovávat cykloobosměrky ve stavu platném od roku 2012. Když tak učiní všech 200 z vás, kdo podepsali naši petici, bude to mít opravdu váhu!
  3. Výzvu za zachování cykloobousměrek můžete stále podepisovat i zde: http://www.auto-mat.cz/petice) Výzva je sice adresována náměstku Petru Dolínkovi, v tuto chvíli je ale kruciální postoj městské části, kam s těmito podpisy také půjdeme.  Čím více vás podepíše, tím větší váhu bude výzva mít.

Co uděláme v Auto*Matu?

Znovu pošleme připomínku na nový návrh stanovení (jakmile bude hotová, zveřejníme ji) a požádáme Odbor dopravy Prahy 8 a starostu Petruse o jeho stažení (kromě toho, že nový návrh snižuje prostupnost Karlína, považujeme ho za zmatečný. Opět viz níže). Zároveň jsme připraveni použít i další prostředky, o jejichž průběhu vás brzy zpravíme.

 

Příloha: Jak připomínkovat nynější návrh stanovení?

  1. Návrh stanovení má číslo MCP8 004114/2017 a můžete jej připomínkovat dopisem adresovaným na adresu: Oddělení silničního správního úřadu, Odbor dopravy MČ Praha 8, Zenklova 35 180 48 Praha 8 – Libeň. Můžete zaslat doporučený dopis, předat dopis přes podatelnu nebo poslat datovou schránkou, a to až do 10. února.
  2. Návrh ruší legální jízdu na kole v těchto ulicích: Pobřežní (mezi Prvního pluku a U nádražní lávky), Malého (v celé délce), Karlínské nám. (mezi ul. Kollárova a Peckova), Březinova, Petra Slezáka, Lyčkovo nám., Kubova, Sovova, Na střelnici (v celé délce), Hybešova (mezi nár. Domem a ul. Pernerovou), U Invalidovny (mezi ul. Na Střelnici a Pernerovou) a Na kopečku (v celé délce).
  3. Připomínku formulujte jako žádost o cykloobousměrky podle stavu platného zde od roku 2012. Tím, co je v Karlíně (nejspíš nelegálně) od září, se nenechte znepokojit (viz bod 8).
  4. Bydlíte-li v Karlíně, nebo dojíždíte-li tam pravidelně, uveďte, jak konkrétně vás zrušení jednotlivých cykloobousměrek v září omezilo. Uveďte trasu a jaké vám zrušení cyklobousměrek způsobilo problémy. Vzhledem k tomu, že jsou cykloobousměrky už od září zrušené, bude vaše osobní zkušenost tím nejlepším argumentem. Budete-li psát panu starostovi, napište to takto konkrétně i jemu.
  5. Pokud jste už připomínkovali v červnu, můžete pro dopis víceméně převzít, jen s malými úpravami:
    a/ 
    V ulicích, kde je zachována cykloobousměrnost už nejsou protisměrné cyklopruhy, které měly stát miliony. Argumenty proti vyhrazeným cyklopruhům a jejich ceně tedy nelze použít.
    b/ Namísto toho je ale v projektu vybroušení piktogramů v křižovatkách a optických brzd před křižovatkami, což je nevhodné pro bezpečný pohyb cyklistů. Nebude to sice stát několik milionů, ale i tak jde o nehospodárné využití veřejných prostředků v řádu statisíců.
    c/ Zrušení obousměrnosti se netýká ulice Urxova, jak jsme dříve mylně uváděli. Zato jsme nepostřehli, že byla zrušena i obousměrnost v ulici Na kopečku.
  6. V dalším se můžete volně inspirovat zněním naší připomínky, kterou zveřejníme, jakmile ji odešleme, asi koncem tohoto týdne. (Zatím máte online tu z loňského června, zde).
  7. Prosíme, pokud chcete, zaslanou připomínku v kopii zašlete také na adresu auto-mat@auto-mat.cz, nebo nám dejte jinak vědět, že jste připomínku podali.
  8. Nový návrh stanovení údajně nahrazuje stanovení ze září, ale ve výkresu ruší stav z roku 2012. Nerozumíte tomu? My také ne, proto jsme namítli, že návrh stanovení je pro veřejnost nesrozumitelný, nelze jej jednoznačně připomínkovat a měl by být stažen.

 

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2017/01/ruseni-cyklobousmerek-aktualne-z-karlina/