Největší cyklojízda v historii Prahy měla svůj smysl

Ve čtvrtek 16.4. projela Prahou největší cyklojízda v historii města. Vysoká účast, zdržení veřejné dopravy a prvoplánová odezva zastiňují důvody, pro které iniciativa Auto*Mat akci pořádala.

Velké pražské cyklojízdy vždy upozorňují na konkrétní téma – tentokrát jím bylo blížící se zprovoznění tunelu Blanka. Aby se provoz v centru po zprovoznění tunelu snížil, je potřeba realizovat sadu doprovodných opatření: úpravy na magistrále, snížení počtu pruhů na Veletržní ulici a vyloučení tranzitu z historického centra (1). Cyklojízdou jsme propagovali veřejnou výzvu k realizaci těchto opatření, kterou najdete na adrese www.tunel-blanka.cz/vyzva. Současně jsme tisícům lidí nabídli jízdu dálničním tunelem, jež je bez “obalení se” autem rozhodně silným zážitkem (2).

Rekordní zájem o účast na jízdě a několik komplikací na trase způsobily, že průjezd ulicemi  Prahy nebyl tak rychlý, jak bychom si přáli. Mrzí nás zdržení veřejné dopravy, na kterém se výrazně podílela nám předem neohlášená rekonstrukce Seifertovy ulice. Dlouhý průjezd Těšnovským tunelem a po nábřežích byl způsoben zdržením cyklistů na magistrále, kde nám byl na rozdíl od minulých let vyhrazen pouze jeden pruh (3). Odezva, kterou od vás máme, je pro nás podkladem pro další vylepšení organizace cyklojízdy v následujících letech.

Chápeme i rozhořčení některých řidičů, ale cyklojízda je manifest svého druhu, který má v Praze stále své opodstatnění. Kromě tunelu Blanka má totiž cyklojízda také připoutat pozornost k tématu slabé podpory cyklodopravy. Přeplněné stezky, nebezpečné křižovatky, uzavírání páteřních tras (4): i Praha má ještě velmi daleko do toho, aby se zde lidé na kolech mohli pohybovat stejně bezpečně a legálně jako jinými dopravními prostředky. Cyklojízdy se v různých podobách – ale zpravidla z podobných důvodů – jezdí ve více než 650 městech celého světa (5), kde se podílejí na rozvoji tamních společností.

Děkujeme, že v tom jedete s námi!

1) http://tunel-blanka.cz
2) http://filler.blog.respekt.ihned.cz/c1-63879360-nelidsky-prostor
3) Podrobněji viz http://www.auto-mat.cz/2015/04/projeli-jsme-blanku/
4) Podrobněji na stránkách http://prahounakole.cz
5) http://criticalmass.wikia.com/wiki/List_of_rides

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2015/04/nejvetsi-cyklojizda-v-historii-prahy-mela-svuj-smysl/