Ledově krásná Praha

 Praha jak ji neznáte ..

Praha je městem, které leží v srdci Evropy a zároven také v srdci naší republiky. Řadí se mezi větší kosmopolitní města. A známá je především svojí historií. Ta je vepsaná do památek, které zdobí její historické části a jsou jejím pokladem. Lemuje ji spousta historicky hodnotných staveb s mnoha věžičkami, které utvářejí reliéf Prahy. Proto se jí přezdívá Praha stověžatá.

Praha má své klady i zápory, jako každé místo. Je na nás, abychom se snažili zvýraznit klady, které převažují. Je nutné si uvědomit, že my utváříme své okolí. Pokud navštívíte Prahu, můžete tu utratit mnoho peněz v centru města a podlehnout lákadlům, které nabízí. Příkladem mohou být kluby nebo bary. Dále pak můžete ochutnat něco z kultury města a vydat se například do jednoho z mnoha divadel. Určitě bychom mohli jmenovat mnoho, co Praha nabízí. Jedno ji ovšem chybí. Chybí jí centrum volnočasových aktivit, které obyvatelé Prahy a její návštěvníci mohou postrádat.

Podle mého názoru by Praha potřebovala, aby volnočasové aktivity vytrhly místní obyvatele z každodenního stereotypu. Zaměřila jsem se na variantu zimního bruslení, které je dobře realizovatelné díky stadionům, které zajistí pokračování těchto aktivit i v létě.

Známé pokusy o realizaci podobné vize tu už byly. Například uměle vytvořená ledová plocha na Staroměstkém náměstí v období Vánoc. Dále pak lední plocha v obchodním centru jako lákadlo pro nakupující. A neméně zajímavá bobová dráha v centru Prahy vytvořená se stejným marketingovým záměrem. To vše je přístupné pro širokou veřejnost jako účastníky nebo jako podívaná. Tady v tomto případě jde o hezký pokus, který postrádá vyšší hodnotu. Nedochází tu k volnočasovým aktivitám jako takovým, jde tu jen chvilkovou záležitost. Nijak to Prahu neobohacuje, nemá to tradici.

Chtěla bych tento nápad posunout o level výše a ještě jej okořenit. Jde o to, aby si návštěvník svůj pobyt užil jako volnočasovou aktivitu a měl z celé akce zážitek. Přesunula bych sport jako je zimní bruslení ven do přírody, udělala ho bezpečným a zábavným v prostředí přírody.

A všední veřejné bruslení ve stadionech bych oživila poutavou zábavou. Jednou v Itálii na soustředění jsem jako malá holka zažila diskotéku na ledě. Nezapomenutelný zážitek hodiny veřejného bruslení, která proběhla na obyčejném stadionu. Tato aktivita se z obyčejné a fádní činnosti stala nanejvýš zábavnou akcí. Stačí jen přidat hudbu, reflektory a kouzlo je hotovo. Atmosféra byla kouzelná.

S venkovními prostory bych si poradila tak, že bych v parcích a na in-line stezkách vytvořila  ledovou plochu, prosvětlila lampiony, olemovala loučemi, přidala živou hudbu a pozvala hosty. Možná mi namítnete, proč zalévat parky a in-line stezky, když máme rozsáhle řeky a rybníky. Ty ovšem za každého počasí bohužel vždy nesplnují bezpečnostní podmínky a jejich rozsáhlost by dělala problém při vytváření té pravé atmosféry. Když můžeme uměle udržovat sních na sjezdovkách, tak můžeme i v zimních měsících zavodnit pár parků a in-line stezek. V takovém prostředí, kde vyčarujeke kouzelnou zimní atmosféru pro celé rodiny s dětmi, které si mohou posedět, zahrát hry, a zabruslit si. K ruce by všem účasníkům byla půjčovna bruslí, brusiči, občerstvení a profesionální trenéři či animátoři, kteří by dohlížely na program a půběh zábavy.

Autor: Markéta Štecherová

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/07/ledove-krasna-praha/

3 komentáře

  1. S článkem nesouhlasím jako s takovým. P’odle mého názoru skýtá Praha nejvíce sportovních volnočasových aktivit v České republice. Je zde mnoho sportovních areálů, klubů, hřišť, parků a každý si zde vybere mnoho outdoorových i indoorových vyžití. Oživení, vytvořené například ledovou plochou vnímám pozitivně a podle mého názoru je hlavní kouzlo právě v té chvíli. I proto se mi zdá názor autorky jako zbytečně nákladný a neefektivní. Lampiony jsou pěkný nápad, ale v době krize zbytečný, jakož i dlouhodobý provoz venkovní ledové bruslařské plochy v Praze.

    • Bára Pyrochtová on 5.6.2013 at 06:58
    • Reakce

    Velice se mi líbí nápad autorky v tomto článku. Zimní Praha na bruslích by byla dle mého názoru naprosto dokonalá. Avšak myslím si, že tento nápad by bylo dobré více promyslet. Pokud by totiž parky v Praze byly zalité vodou a plné bruslařů, rozhodně by se našla část obyvatelstva, které by se toto nelíbilo například z důvodu komplikace každodenního života. Nápad je opravdu moc krásný, ale chtělo by to jej ještě doladit po stránce organizační a ekonomické.
    Na závěr bych chtěla jen krátce zmínit fakt, že na začátku článku úplně nesouhlasím s tvrzením, že Praha nenabízí svým občanům možnost volnočasových aktivit a rekreace. Dle mého názoru to není pravda.

    • Romana Barešová on 6.6.2013 at 00:52
    • Reakce

    U tohoto článku bohužel nemůžu souhlasit s autorkou, i když má velmi zajímavý nápad. Praze určitě nechybí volnočasové aktivity. Snad v každém větším městě můžeme najít nespočet volnočasových aktivit jak v halách, tak venku. Dále co se týče každodenního stereotypu obyvatel. Každý člověk je svým strůjcem a záleží jen na něm jestli ve stereotypu bude žit či ne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.