Litovelské Pomoraví

V posledních dnech nám jaro již ukázalo svou plnou sílu. Modrá obloha, teplý vánek a k tomu otázka – Co dnes budu ( budeme ) dělat? Nechcete trávit krásné jarní dny mezi zdmi svého bytu, domu, či v ulicích svého města? Máte rádi přírodu, historii nebo se jen tak rádi procházíte po lese? Mám pro Vás řešení, ve kterém můžete spojit všechny tyto aktivity dohromady. Odpověď zní Litovelské Pomoraví.

Chráněná krajinná oblast Litovelské Pomoraví se nachází na severu střední Moravy mezi městy Olomouc a Mohelnice přičemž přímo prochází městem Litovel. Správa CHKO sídlí v Olomouci. Vyhlášena byla roku 1990 zejména z důvodu ochrany přirozeného meandrujícího toku řeky Moravy a na něj navazujícího komplexu lužních lesů.

CHKO Litovelské Pomoraví nám v tuto roční dobu nabízí nezměrné množství kvetoucích rostlin. Dále zde můžeme zahlédnout velmi vzácné zástupce zvířecí říše a vše je doplněno nejen turistickým značením, ale i tabulemi s texty, které nám vysvětlí, co je právě v daném místě zajímavostí a co by jsme neměli přehlédnout.

Mezi nejvzácnější zvířata patří Bobr Evropský, jeho okusy a opravdu skvostné architektonické výtvory můžete pozorovat po celém toku Moravy v okolí Litovle. Dalšími tvory obývající Pomoraví jsou vydra říční, skokan štíhlý či rak říční a mnoho jiných.

Rostlina, kterou máte možnost spatřit a cítit je v tomto období česnek medvědí. Léčivá bylina, která Vás svým aromatem pohltí.

Pokud mohu mluvit za sebe, nejkrásnější částí Litovelského Pomoraví je okolí Litovle. Řeka Morava se v těchto místech dělí do šesti ramen a díky tomu získalo město Litovel přezdívku hanácké Benátky. Jedno z ramen řeky protéká dokonce i pod samotným náměstím tohoto města a radniční věží. Celé okolí Litovle se dá projet na kolech po vyznačených cyklostezkách. V Litovli či v blízkém okolí je možnost ubytování, pokud by jste se rozhodli pro delší návštěvu, nachází se zde restaurace a památky, mezi které patří nejstarší kamenný most na Moravě – Svatojánský most. Milovníci zlatávého moku ocení možnost prohlídky zdejšího královského pivovaru i s ochutnávkou. A jestli se nebojíte výšek, tak je pro Vás připravena prohlídka radniční věže a následně nezapomenutelný výhled po celém Pomoraví.

 Zaujalo Vás něco z výše uvedeného? Nejste si zcela jisti a chtěli by jste bližší informace? Velmi rádi Vám na všechny otázky odpoví v Informačním centru města Litovle, tel 585 342 300

Autor: Jiří Konečný

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/04/litovelske-pomoravi/

1 komentář

    • Alena Košnarová REK on 26.5.2013 at 19:49
    • Reakce

    Tento stručný, ale poutavý článek mě velice zaujal. Ráda chodím do přírody a poznávám nová místa, s chutí bych se rozjela do Litovelského Pomoraví. Po procestování Moravského krasu věřím, že by mě ani tato moravská chráněná krajinná oblast nezklamala. I město Litovel je velikým lákadlem k prohlídce. Takže věřím, že až budu mít cestu do Olomouckého kraje, navštívím Litovelské Pomoraví.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.