Pardubice – město, kde je cyklistům přáno

Jen v málokterém z českých a moravských měst nalezneme tak příhodné podmínky pro zdravý pohyb v centru města.  Dokonce by se dalo říct, že právě Pardubice jsou vzorovým příkladem toho, jak by měla moderní města vypadat. Ve východočeské metropoli totiž platí, že kdo nemá vlastní bicykl, jistojistě prohloupí, neboť nešetří čas, peníze a hlavně nedělá nic pro zdravý a přirozený pohyb svého těla.

Jedním z hlavních aspektů, které zajišťují, aby to zde fungovalo, je především ideální poloha Pardubic, které tím, že se nachází na Labi a rozkládá celé město v rovině, neodradí méně sportovní obyvatelé. Na kole lze dojet prakticky kamkoliv a po cestě vás kromě zdymadla a několika podjezdů nepřekvapí žádná terénní nerovnost, takže k pohybu po městě není potřeba nijak našlapaný stroj.

 

Síť pardubických cyklostezek v centru

 

Druhým důvodem pro vysokou oblíbenost městské cyklistiky je fakt, že kolo je nejrychlejší dopravní prostředek, který můžeme v Pardubicích využít. Silnice jsou přes den prakticky ucpané a projet městem z jedné strany na druhou je často záležitostí minimálně půl hodiny. Další variantou, které se dá využít, je nastoupit a nechat se svézt městskou hromadnou dopravou. Zdejší ceny však nemile překvapí nejen chudé studenty, ale i zdejší pracující lid. Navíc ne vždy vás trolejbus či autobus doveze včas tam, kam potřebujete.

Síť cyklotras je rozprostřena nejen v centru města ale logicky připojuje i přilehlé obce a tak obyvatelé z malých vesniček často dojíždějí do zaměstnání na kole. Opačným směrem se zase vydávají lidé z města ve volném čase, kdy je možné pohodlně objet vesničky nebo dokonce uspořádat cyklovýlet na jedinou terénní nerovnost široko daleko, Kunětickou horu.

Situace v Pardubicích by měla ukázat ostatním ubikacím, že touha pohybovat se je pro člověka přirozená a pokud k tomu má ve své blízkosti i ideální podmínky, nezastaví ho ani typická národní lenost.

Autor: Ilona Bendová

Zdroje:

http://www.trolejbus.cz/pardubice-mapa-cyklostezky-centrum.htm

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/11/pardubice-%e2%80%93-mesto-kde-je-cyklistum-prano/

1 komentář

    • Lucie Hlavatá on 24.4.2013 at 00:31
    • Reakce

    Ztotožnuji se zde s autorem a považuji kolo v Pardubicích i jiných městech jako výborný dopravní prostředek. Jiná města by se měla inspirovat a věnovat se cyklistice pro své občany, zamezili by v znečišťování ovzduší a zároveň by své občany naučily pohybu. Zmínila bych zde více možností výletů po Pardubicích např. místní zámek, nebo budoucí cyklotrasa Pardubice-Hradec Králové.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.