Pohybová aktivita (nejen) seniorů

Podmínky pro pohybovou aktivitu lidí žijících na vesnici a ve městě se značně liší. Na vesnicích mají lidé více podnětů k přirozené pohybové aktivitě (péče o dům a zahradu, blíž k přírodě), oproti tomu ve městech bývá lepší technické zázemí (sportoviště, kluby, organizace).  

            Proč je pohyb i v seniorském věku důležitý? Jaké mají lidé staršího věku ve městech možnosti? Co jim město může nabídnout? Kde hledat prostor, aktivity či prostředky vhodné právě pro ně?

Oslabení psychofyzické obratnosti u starších lidí často není důsledkem samotného procesu stárnutí, nýbrž důsledkem sedavého způsobu života. Vhodně zvolené pohybové aktivity zpomalují procesy stárnutí lidského organismu a zlepšují kvalitu života seniorů.

Pravidelný pohyb dovoluje starším lidem udržet nebo zpětně získat takovou úroveň fyzické obratnosti a výkonnosti, která jim umožňuje být nezávislými na permanentní péči svého nejbližšího okolí.          

Pohyb působí velmi příznivě na činnost svalového, nervového a dýchacího systému, zlepšuje koordinaci, výdrž, zručnost a sílu. Zmírňuje poruchy spánku, neurotické problémy, pomáhá obnovovat kloubní chrupavky, ovlivňuje tělesnou hmotnost, působí jako prevence před mnoha nemocemi a využívá se jako činitel léčebný.

Pohybovou aktivitu je vždy nutné přizpůsobit danému jedinci. Lidé trpící nemocemi oběhového systému, plic, pohybového ústrojí či jinými nemocemi by měli pohybovou aktivitu konzultovat s lékařem.

Veškeré pohybové aktivity je vhodné během týdne střídat. Střídání cviků zabraňuje nudě, a díky tomu že se při nich zapojují různé svalové skupiny, zamezuje se přetížení pohybového ústrojí. (Roslawski, 2005)

            Možnosti aktivního trávení volného času jsou v různých městech různé, ale je důležité umět je najít a využít.

1)       Pohybové aktivity pod vedením odborníka – nabídka je široká, stačí si vybrat podle zájmu, fyzické zdatnosti a zdravotní kondice. Např. jóga, thai-chi, cvičení na velkých míčích, vodní aerobic, taneční kurzy, cvičení s různými pomůckami (terabandy, overbally=malé míče, masážní míče, šátky…)

2)      Pohybové aktivity ve sportovních zařízeních – dle možnosti daného města. Např. plavání, badminton, squash…

3)      Ostatní pohybové aktivity – pohybové aktivity doporučované seniorům:

–         ranní rozcvička, uvolňující cviky, dechová cvičení, posilovací cvičení, protahovací cvičení,

–         pohybové hry (házení kroužky, petangue, házení létajícím talířem = freesbee),

–         procházky a pochody – nyní oblíbený nordic walking neboli chůze s hůlkami,

–         v zimě výlety na běžkách, v létě na kole. Existuje mnoho značených cyklostezek napříč městy, regiony, horami, některé jsou v zimě udržované běžecké stopy.

Místem pro pohybovou aktivitu může být příměstský park, ulice či okolí města, nejbližší hory, stejně tak jako plavecký bazén či sportovní hala. Výběr pohybové aktivity záleží na každém jedinci. Avšak nutno vždy pamatovat na optimální zatížení organizmu – tedy ani moc ani málo, tak aby pohyb prospíval, nikoliv ubližoval.

Zdroje:

Roslawski, A. (2005). Jak zůstat fit ve stáří. Brno: Computer Press

Štilec, M. (2004). Program aktivního stylu života pro seniory. Praha: Portál

Dessaintová, M. (1999). Nezačínejte stárnout. Praha: Portál

Autor:  Kateřina Latochová

[xrr rating=4/5]

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/05/pohybova-aktivita-nejen-senioru/

1 komentář

    • Hana Svobodová on 6.1.2016 at 20:33
    • Reakce

    Vážení přátelé!

    Jsem seniorka, je mi 70 let a zřejmě mezi seniory bílá vrána. Nemám žádné zdravotní potíže, když někde řeknu, kolik je mi let, tak mi to nikdo nechce věřit. Pěstuji turistiku, cyklistiku, v zimě ráda jezdím na běžkách, ale nemůžu k sobě sehnat stejně aktivní seniory, protože většina má zdravotní problémy a dovedou se bavit jen o nemocech, což já z duše nenávidím. Tak by mě zajímalo, jestli máte program i pro seniory aktivní jako jsem já. A nelžu, když říkám, že jsem aktivnější, než za mlada.

    Děkuji za odpověď, s pozdravem Hana Svobodová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.